HAMİLELİKTE TAKVİYE GIDALAR
Gebelikte ve emzirme döneminde bebeğin ve annenin artan en önemli besin ihtiyaçları nelerdir?
Hamilelik boyunca bebeğin kemik, kas, beyin, göz, iç organlar, sinir sistemi ve diğer tüm sistemlerinin sağlıklı gelişebilmesi için besin gereksinimi artar. Artan vitamin, mineral ve besin ihtiyacının karşılanmaması, hem annede hem bebekte sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.Bebek için erken (prematüre) doğum, düşük doğum ağırlığı, beden ve zihin gelişiminde yetersizlik gibi sorunlara yol açabilir.Öte yandan vücut depolarının harcanmasıyla annenin de sağlığı bozulabilir.
Bebeğin en önemli ihtiyacı olan anne sütü yetersiz salgılanabilir. Tüm bu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak, hem bebek hem de anne için sağlıklı bir gelecek sağlamak adına gebelik ve emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.Omega 3, Folik Asit, İyot,B Kompleks Vitaminleri, Demir, Çinko Kalsiyum gibi vitamin ve minerallere olan ihtiyaç gebelik ve emzirme döneminde artar. Eksiklikleri önemli sorunlara yol açabilir.
Gebelikte Neden Omega-3 Takviyesi?
Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA içerir.EPE ve DHA nın vücutta çeşitli rolleri vardır. DHA beyin göz ve kalbin yapısında bulunur ve anne karnında gelişen bebekler, yenidoğanlar ve çocuklar için özellikle önemli bir besin maddesidir. EPA kalp hastalıkları inme,obezite ve artrit gibi hastalıkların önlenmesine veya hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Bebekte Omega-3:Bebeğin IQ ‘ su üzerinde olumlu etki gösterir.Dikkat eksikliğinin azalmasına yardımcı olur.Erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek riskinin azalmasına yardım eder.- Serebralpalsi ve koryoamniyonit riskinin azalmasına yardımcı olur.
Annede Omega-3:İnsülin direncinin ve gebelik diabeti riskinin azalmasına katkı sağlar.Hipertansiyon ve buna bağlı preeklampsi riskinin azalmasını destekler.Postpartum depresyonun azalmasına yardım eder.
Günde Ne Kadar Omega-3 Tüketilmeli?
-Dünyada uzmanlar tarafından anne adayları ve emziren anneler için önerilen Omega-3(DHA+EPA) miktarı günde 300 mg dır.
Gebelikte ve Öncesinde Folik Asit Desteği
Türkiye’de gebeliğin ilk dönemindeki kadınların %60’ında folik asit eksikliği saptanmıştır. Folik asit eksikliği halinde, bebeklerde nöral tüp defekti (NTD) ve dudak-damak yarığı riski artmaktadır. NTD, beyin dokusundan başlayıp, omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasıdır.Bu durumda bebekler tam gelişmemiş bir beyin ile doğarlar. Yüzlerinde ve kafataslarında şekil bozukluğu vardır. Yürüme, mesane ve bağırsak kontrolü etkilenir. Bebeğin refleksleri zayıftır ve dokunmaya ya da ağrıya yanıt veremeyebilir.Bu nedenle kılavuzlar, nöral tüp defektinden korunmak için tüm gebelerin günde 400 μgfolik asit içeren günlük bir takviye kullanmasını, gebe kalmadan 3 ay önce folik aside başlanmasını ve ilk 12 hafta devam edilmesini önermektedir.
Gebelikte ve Sonrasında İyot Desteği Gebelikte ve laktasyon döneminde yeterli iyot alımı fetüsün normal beyin gelişimi için kritiktir. Gebelik ve emzirme süresince annenin alması önerilen miktar günde 150 mcg’dir. İyot eksikliğinin en çarpıcı sonuçları;• düşük,• ölü doğum,• konjenital anormallikler ve• şiddetli, dönüşümsüz mental geriliğe yol açmasıdır.